logo

Essay Roterodamum

De reeks Essay Roterodamum is een initiatief van en mogelijk gemaakt door Stichting Historische Publicaties Roterodamum, en tot stand gekomen onder redactie van Matthijs Dicke, Arij de Boode en Nelleke Noordervliet.

In deze reeks wordt jaarlijks een auteur uitgenodigd om een essay te schrijven dat – in ruime zin genomen – verband houdt met de geschiedenis van Rotterdam. Dat kan ook actuele geschiedenis zijn, zolang het maar op een of andere manier een beeld geeft van de ontwikkeling van de stad. Gekozen wordt voor uiteenlopende auteurs, die hier vanuit een persoonlijke invalshoek over schrijven.

Het essay heeft een oplage van 3000 exemplaren en wordt verspreid onder alle leden van Historisch Genootschap Roterodamum, nieuwe leden, relaties van het genootschap en van Stichting Historische Publicaties en via enkele Rotterdamse boekhandels.

Essay Roterodamum no. 7 Anne Mieke Backer De gedroomde vriend

Essay Roterodamum nummer 7

De gedroomde vriend is het zevende Essay Roterodamum en is geschreven door Anne Mieke Backer. Ter herinnering aan een spraakmakend Rotterdams kunstproject begin jaren tachtig, brengt Anne Mieke Backer in…

Essay Roterodamum nummer 6

Rotterwad is het zesde Essay Roterodamum en is geschreven door de Rotterdamse schrijver en journalist Arjen van Veelen (Rotterdam, 1980). Als compensatie voor het verdwenen natuurgebied de Beer, ooit geofferd…

Essay Roterodamum nummer 5

Lessen van Vreewijk is het vijfde Essay Roterodamum. Tegen de achtergrond van haar familiegeschiedenis schetst Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971), een warm en realistisch beeld van tuindorp Vreewijk – van idee tot…

Essay Roterodamum nummer 4

In het vierde Essay Roterodamum beziet Sylvain Ephimenco (1956) Rotterdam door de ogen van de nieuwkomer die hij ooit was.

Essay Roterodamum nummer 3

In het derde Essay Roterodamum schrijft Ester Naomi Perquin (1980) over haar periode als bewaarster in de gevangenis aan de Noordsingel, een bijzondere en levendige kennismaking met het Rotterdam van…

Essay Roterodamum nummer 2

In het tweede Essay Roterodamum schrijft Kees Moeliker (1960), directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, over zijn ontwikkeling tot natuurvorser en welke Rotterdammers hem daarbij voorgingen en inspireerden.

Essay Roterodamum nummer 1

In het eerste Essay Roterodamum gaat H.J.A. Hofland (1927) terug naar zijn Rotterdamse jaren, tekenend voor de vorming van zijn generatie.