Voortgang restauratie Bijenkorfsteen
De restauratie van de Bijenkorf gevelsteen vordert gestaag. Eind november heeft een delegatie namens het bestuur een bezoek gebracht aan het restauratiebedrijf Meesters In in Ameide. Samen met de architect van de sokkel Jan Konings en Frans Blok van de visualisatie is met de projectleiding van het restauratiebedrijf de voortgang van de restauratie is besproken.
Meesters In heeft de steen ondertussen gedemonteerd en de afdekplaat verwijderd. De blokken Obernkirchenerzandsteen die besteld waren bij een groeve in Duitsland zijn ondertussen op de werf gearriveerd. Meesters In maakt daarvan nieuwe afdekplaten. Verder zijn constructieberekeningen uitgevoerd voor de betonfundatie van het monument. Op dit moment wordt de omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Rotterdam en gaat Meesters In verder met de restauratie.
Het gevelkunstwerk ‘De werkende mens’ is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939). De beeldengroep prijkte van 1930 tot 1960 aan de gevel van het glazen ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat voor de oorlog op de Coolsingel stond. Helaas is het warenhuis door oorlogsgeweld gedeeltelijk verwoest en werd het later helemaal gesloopt toen het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop op de Coolsingel. De gevelsteen is het enige overblijfsel. Het is dan ook terecht dat dit unieke kunstwerk terugkomt nabij de plek waar het oorspronkelijke oude Bijenkorfgebouw ooit stond: op de vernieuwde Coolsingel.
De steen geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.