logo

Rotterdamsch Leeskabinet-Lezing: Philips-meisje van Kamp Vught

di 15 november 2016

Het levensverhaal van een joodse vrouw die de oorlog overleeft omdat ze deel uitmaakte van een selecte groep gevangenen in Kamp Vught

Juni 1943. In kamp Vught wordt de joodse tiener Gerda Nothmann door het elektronicaconcern Philips uitgekozen om in hun werkplaats binnen het prikkeldraad kriegswichtige radiobuizen te maken. Zo komt zij in het Philips-Kommando terecht, een groep gevangenen waarvan een klein aantal joodse werkers lange tijd vrijgesteld kan worden van transport. Als de verlegen en onhandige Gerda na een jaar toch wordt gedeporteerd, blijkt haar nieuwe identiteit als ‘Philips-meisje’ haar redding in Auschwitz. Na een bijna fatale dodenmars komt ze in Zweden weer op krachten. Zonder familie overgebleven vertrekt ze in 1946 naar Amerika.

Sanne van Heijst maakte voor het schrijven van dit verhaal gebruik van Gerda’s eigen oorlogsherinneringen. Uit de brieven die de ouders Nothmann hun dochter tussen 1939 en 1943 schreven, reconstrueert zij het trieste lot van Gerda’s in Berlijn achtergebleven familie. Met naoorlogse familiedocumenten schetst zij Gerda’s Amerikaanse leven, waarin haar oorlogsverleden een steeds grotere rol gaat spelen. Voorts werpt zij nieuw licht op de betekenis van Philips voor de overleving van Gerda en veel van haar lotgenoten.

‘Even diepgravende als ontroerende biografie… Een modelboek waarvan er niet genoeg geschreven kunnen worden.’

– Elsbeth Etty in NRC Handelsblad.

Sanne van Heijst (1980) studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte als educatief medewerker bij de Stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Dit boek, haar debuut, is geschreven in opdracht van de stichting Philips-Kommando Concentratiekamp Vught ‘ 43-44.

Nadere informatie

15 november 2016 20.00 – 21:15 uur
Woudestein, Erasmusbuilding, (Senaatszaal)

Ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur

Boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep.

Gratis toegang, ook voor niet-leden (zonder voor-aanmelding)

Voor bereikbaarheid van Campus Woudestein en van de Senaatszaal: klik hier.