logo

Restauratie Bijenkorf Beeldengroep in volle gang

Al bijna twee decennia spant Historisch Genootschap Roterodamum zich in om het kunstwerk dat de gevel van Dudok’s Magazijn De Bijenkorf decoreerde weer een passende plek te geven in Rotterdam.

De Bijenkorf Beeldengroep is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. De restauratie is in volle gang.

Op 31 mei heeft het bestuur van Roterodamum met een aantal genodigden een bezoek gebracht aan het restauratiebedrijf Meesters In in Tienhoven om de voortgang van de restauratie te bekijken. Na een toelichting over het bedrijf, de projecten en de restauratiewerkzaamheden aan de Bijenkorf Beeldengroep volgde een wandeling over de werf.

Meesters In heeft de steen de afgelopen maanden gedemonteerd en de afdekplaat verwijderd. De blokken Obernkirchenerzandsteen die besteld waren bij een groeve in Duitsland zijn ondertussen op de werf gearriveerd. Meesters In maakt daarvan nieuwe afdekplaten. Verder zijn constructieberekeningen uitgevoerd voor de betonfundatie van het monument en is de omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Rotterdam. Meesters In gaat verder met de restauratie en de planning is dat het kunstwerk tijdens het Open Monumentenweekend op 14 september 2024 wordt onthuld op de Coolsingel.

Meer over de steen

Het huidige gebouw van warenhuis De Bijenkorf is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Rotterdam. Toch denken veel oudere Rotterdammers met nostalgie terug aan het prachtige glazen ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat voor de oorlog op de Coolsingel stond. Aan de gevel van dit gebouw prijkte van 1930 tot 1960 de bijzondere beeldengroep.

Dit gevelkunstwerk, getiteld De werkende mens, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde in opdracht van de Bijenkorf. De beeldengroep geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

Helaas is het warenhuis door oorlogsgeweld gedeeltelijk verwoest en werd het later helemaal gesloopt toen het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop op de Coolsingel. De gevelsteen is – wonder boven wonder – het enige overblijfsel. Het is dan ook terecht dat dit unieke kunstwerk terug komt nabij de plek waar het oorspronkelijke oude Bijenkorfgebouw ooit stond: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

De kunstenaar

De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus.

De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

page8image50317968

Lees meer op rijnmond.nl